Jo jag vet, än så är det långt till vår…men jag tänkte ändå påminna om varmare dagar och trädgårdstider!Den här gången vill jag ge lite råd när det kommer till spaljèr och klätterväxter.

Med klätterväxter kan man få liv i en tråkig vägg eller skapa rumslighet i en pergola med slingrande vildvin. Vilka växter man väljer spelar givetvis en stor roll men ännu viktigare, faktiskt, är spaljèn som växten ska klättra på! Här vill jag dela med mig av några tips som jag tror du kommer att ha nytta av:

  • Spaljén ska givetvis vara hållfast så att den orkar med tyngden av en klätterväxt och rätt dimensionerad för växten. En kaprifol eller kameleontbuske blir flera meter hög och stor och tung med åren! Trä eller varför inte av armeringsnät är att rekommendera.
  • Se till att det finns en distans, ett ordentligt mellanrum mellan spaljè och vägg. Är spaljèn fäst väldigt nära vägen kommer växten inte att kunna slingra sig upp på ett snyggt sätt utan den ser inklämd och platt ut. Minst trettio cm från väggen, gärna mer så blir intrycket mycket luftigare och snyggare!
  • Färgen på spaljèn. Glöm alla tryckimpregnerade, vita solfjädersformade i plast, eller liknande, som säljs billigt. En spaljè ska ha samma/liknande färg som väggen! Den ska smälta in. Verka men inte synas om man säger så.

Så gör en egen, som passar växten och måla den i samma färg som väggen den ska sitta på! Växten ska synas, inte spaljèn!

Tips på fina klätterväxter:

  • Actinidia kolomikta, kameleontbuske. Med vita och rosa bladspetsar.
  • Parthenocissus vitacea, vanligt vildvin med fin höstfärg.
  • Clematis atragenegruppen, finns i vitt, blålila och rosa-röda färger.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny