Hur går det till när man planerar en trädgård? Spelar det någon roll om man bor i centrala Umeå eller om man bor på landet?

De här frågorna får jag ibland och jag svarar – Ja visst spelar det roll var man bor, inte minst i val av material till trädgården!

På ”mäklarspråk” pratar man ofta om läget. Det gör jag också. Det är skillnad att planera en trädgård på landet med öppna blåsiga fält intill eller att bo i tätbebyggt område i centrala stan. Det öppna läget kan vara betydligt kallare vilket kräver tex tåligare växter som står emot blåsten och ändå kan växa sig stora och fina.

Till äldre hus, tex Västerbottensgårdar vill jag att huset och trädgården ska passa ihop. Syrener, rosor och rönn tex är växter som är lämpliga stilmässigt i en sådan miljö. Men man behöver för den skull inte använda sig av bondsyrener, vanlig rönn eller stickiga vresrosor. Idag finns det andra arter man kan använda sig av som kan vara större/mindre eller kanske inte så taggiga. En trädgård på landet kräver ju såklart mer planering än så. Andra material som stenläggning eller grus kan man fundera över, staket, spaljéer osv.

Det viktiga är ju hur du vill ha det!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny