Nu är sommaren och också skördetiden över. Alla äpplen är plockade, en del var jag faktiskt tvungen att slänga bort för att de blivit dåliga av fruktmögel. Det trädet ska jag ta bort senare. Jag vill ha så friska växter i trädgården som det är möjligt att ha, såklart. Av krusbären blev det marmelad, lite vinbär fryste jag in i klasar. Men jordgubbar och smultron det åt vi direkt och ofta! Med tanke på hur sommarvädret var så fick vi väldigt mycket.

Egentligen är det inte så mycket som behöver ordnas med  i trädgården på hösten. Skördetid och höstfix innebär ju att man tagit tillvara på frukt och bär som man odlat. Om det blir kvar ngt äpple i trädet blir ju fåglarna glada! Sen kan man räfsa ihop löv från grusgångar eller uteplatsen, men resterande löv kan man lämna till våren. Löven i rabatterna skyddar ju växterna också mot kylan. Annat höstfix jag brukar göra är att se till att unga träd får stamskydd/gnagskydd. Är trädet väldigt litet kan ett hönsnät vara bra.

Fruktlunden som vi gjorde här hemma förra året har vuxit och etablerat sig bra. De marktäckande perennerna har spridit ut sig rejält och täcker ytan som jag ville och fruktträden har vuxit. Någon frukt har det förstås inte blivit på så unga plommon och päronträd, det dröjer nog några år. Man får ha tålamod när det gäller trädgård, så är det bara.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny